وضعیت امروز بازار سرمایه تحت تاثیر دورنمای سیاسی، دورنمای اقتصادی، بیتصمیمی در دولت، بالا رفتن غیرمعقول نرخ بهره، تورم و نحوه برخورد دولت با کسری بودجه خود است.
به گزارش صدای بورس، وضعیت امروز بازار سرمایه تحت تاثیر دورنمای سیاسی، دورنمای اقتصادی، بیتصمیمی در دولت، بالا رفتن غیرمعقول نرخ بهره، تورم و نحوه برخورد دولت با کسری بودجه خود است که در گفتگویی داریوش روزبهانه، نایب رئیس هیات مدیره کارگزاری بانک خاورمیانه به بررسی این موارد یعنی مهمترین چالشهای بازار سرمایه پرداخته است. همچنین در این گفتوگو جایگاه صنعت کارگزاری در بازار سرمایه ایران، آینده آن، خدمات کارگزاری بانک خاورمیانه، شرایط صندوقهای کارگزاری بانک خاورمیانه و... را مورد واکاوی قرار دادیم.
* درواقع صنعت کارگزاری جایگاه رقابتی شرکتها را تعیین میکند. با این وجود امروز صنعت کارگزاری در چه جایگاهی قرار دارد؟
بله؛ ماهیت صنعت کارگزاری جایگاه رقابتی شرکتها را تعیین میکند و از ابتدا استراتژی شرکت کارگزاری بانک خاورمیانه تبدیل شدن به شرکت نهادی بوده است. بنابراین تمایل کمتری در ورود به حوزههای ریتیل و خرده فروشی خدمات داشته است تا اینکه در سالهای اخیر این موضوع را هم در دستور کار خود قرار داده است. از نظر رده بندی همیشه سعی در این بوده است که نیم نگاهی به رده بندی عمومی بازار داشته باشد ولی حساسیت خاصی نسبت به آن وجود نداشته است بلکه تمام تمرکز شرکت روی این بوده که بتوانیم در زنجیره ارزش بانک خاورمیانه نقش مثبتی را ایفا کنیم. درواقع کارگزاری بانک خاورمیانه نقش دوگانهای هم در بازار سرمایه داشته و باید تمام محصولاتی که شرکت کارگزاری از آن انتظار میرود را ارائه میداده و هم به ترتیبی رفتار سازمانی خود و استراتژی خود را تنظیم میکرد تا ارتباط بانک خاورمیانه را به عنوان بانکی شناخته شده از نظر رنکینگ بانکی و سود عملیاتی با ثبات و پایداری که دارد، حفظ کند. بنابراین؛ این نقش برای شرکت پررنگتر بوده تا اینکه به عنوان رقیب شرکتهای کارگزاری که محصولات خود را ارائه میدهند، به بخش ریتیل متمرکز باشد.
مطالعه بیشتر: ساخت تار غرب تهران
* کارگزاری بانک خاورمیانه چه خدماتی ارائه میدهد؟
درواقع تمام خدماتی که از یک کارگزاری انتظار میرود را کارگزاری بانک خاورمیانه ارائه میدهد. ارائه معاملات آنلاین، عرضه و پذیرش شرکتها و مشاوره در این زمینه، کارهای تحقیقاتی مربوط به تحلیل شرکتها، ارائه اطلاعات و تحلیلهای فاندامنتال به مشتریان در سایت، معاملات غیرآنلاین به صورت نهادی و همینطور مدیریت صندوقها بخش عمدهای از فعالیتهای شرکت بوده است.
* وضعیت صندوق افق درآمد ثابت و افق روشن در یک سال گذشته چگونه بوده است؟
صندوق افق از نظر دارایی تحت مدیریت از ابتدای ایجاد تا کنون مبلغی حدود ۵ تا ۶ همت را شامل شده و به تازگی مجوز ۶ تا ۷ همت را هم گرفته است. شرکت برنامه دارد تا پایان امسال تا ۱۰ همت را هم تارگت کند البته که ماهیت صندوق فیکس بوده و از نقطه نظر نرخ هم در دورههایی اگر برترین صندوق کشور از نظر بازده موثر نباشد، جزو پنج صندوق برتر با توجه به دارایی تحت مدیریتی بوده است. با توجه به دارایی تحت مدیریت و نرخ موثری که کارگزاری بانک خاورمیانه میسازد به تازگی نرخی که برای بازده موثر اعلام کردیم بالاتر از ۳۳ درصد بود و با تحولاتی هم که اخیرا در بازار با اوراق ثابت ایجاد کردیم، مجبوریم ساختاری در عناصر داشته باشیم تا نرخهای بالاتری را در رقابت با سایر صندوقهای فیکس تولید کنیم. درمورد افق روشن هم که صندوق سهامی است، حدود ۳۰۰ میلیارد تومان دارایی تحت مدیریت داشته ولی سیاست و استراتژی آن پیگیری شاخص بوده است. با وجود اینکه به طور رسمی صندوق شاخصی نیست اما استراتژی این بوده که تا حدودی بتواند حول بازده شاخص بورس تهران حرکت کند.
* ارزیابی شما از آینده صنعت کارگزاری چیست؟
درواقع نهادهای مالی با نرخ فعالیت میکنند و به مشتریان خود قول میدهند تا نرخ بازده مشخصی را برای آنها محقق کنند. در حال حاضر نرخهای تامین مالی به صورت مستقیم افزایش پیدا کرده است و نکته تعجبآور این است که مدیرانی که برای تامین مالی به کارگزاری مراجعه میکنند، هر نرخ بالایی به آنها ارائه شود، میپذیرند. علت این است که خودشان را از تلههای مالی برای خرید مواد اولیه و هر نیاز دیگری که دارند، نجات دهند ولی زمانی که متوسط مارجین کمپانیهای ایران به زور ۱۰ یا ۱۵ درصد را میسازد و نرخ تامین مالی آنها به حوالی ۴۶ درصد رسیده، آینده خوبی را برای بازار سرمایه رقم نمیزند و به نظر میرسد باید از اینجا هدایت مشکلات را به دست گرفت.
* همین نرخ تامین سرمایهها را دچار مشکل کرده...
دقیقا؛ به این دلیل که تامین مالی و انتشار اوراق را سال گذشته روی میانگین ۳۲ درصد وارد صندوقها و سبدهای خود کردند اما در حال حاضر نرخها دیگر جذابیت نرخهای قبلی را ندارد. بنابراین هزینهای را به شرکتهای تامین سرمایه و از جمله کارگزاریها وارد کرده است. درواقع متوسط معاملات از ۲۳ هزار میلیارد تومان در روز به ۱۵ هزار میلیارد تومان در روز رسیده و در حال حاضر به سختی به ۳ هزار میلیارد تومان رسیده است؛ در این فاصله شرکتهای کارگزاری تجهیز شدند، منابع انسانی استخدام کرده و خود را توسعه دادند با این نگاه که گمان میکردند سال ۱۳۹۹ مرحله جدیدی برای کارگزاریهاست و در سال جاری نهادهای مالی به ترتیب آنهایی که در خط مقدم هستند و خاکریزهای بعدی به صورت دومینو وار تحت تاثیر قرار خواهند داد و اگر بانک را از این تصویر خارج کنیم، شرکتهای سبدگردان، تامین سرمایه و کارگزاریها حاشیههای سود خود را از دست میدهند.
* این روزها بازار سرمایه با مشکلات زیادی مواجه شده است، به نظر شما مهمترین چالشهای این بازار چیست؟
در حقیقت نمیتوان فهرستی از مشکلات اعلام کرد اما در سالهای اخیر و به ویژه از خرداد ۱۳۹۹ به بعد باتوجه به سیاستهای دولت قبل مبنی بر اینکه گروههای مردم را جذب بازار سرمایه کند، این دورنما را نشان داد که مشارکتهای عمومی از طریق بازار سرمایه امکان پذیر است و آن فاجعه شکل گرفت؛ پس از آن هم تاکنون فضایی که بر بازار سرمایه ایران حاکم شده را میتوان با چند متغیر بیان کرد. به نظر میرسد بنیادیترین آن اشتباهاتی است که بر روی اداره بازار بدهی در ایران اتفاق افتاده است. حرکتهای بانک مرکزی، بالا بردن ناگهانی نرخ بهره ۳۰ درصدی که در اواخر سال قبل شاهد بودیم که به نظر میرسد نرخ تامین مالی شرکتی و دولتی از رنجهای خطرناکی عبور میکند که در تناقض با وضعیت بازار سرمایه است. دورنمای سیاسی، دورنمای اقتصادی، بی تصمیمی در دولت و تلاش آن برای تثبیت همه چیز از جمله نرخ دلارنیمایی و نرخهای محصولات شرکتهایی که در بورس روی تابلو هستند، از یک سو و بالا رفتن غیرمعقول نرخ بهره که تابع تورم و سیاستهای پولی دولت است و نحوه برخورد دولت با کسری بودجه خود شاه بیت وضعیت امروز بازار سرمایه است. بنابراین اگر قرار باشد مشکلات بازار سرمایه حل شود به طور معقول باید از اینجا شروع شود. خطرناکترین وضعیتی که در حال حاضر وجود دارد، نرخ تامین مالی شرکتی و نرخهای اخزایی است که امروز با آن مواجه هستیم که در جلسات داخلی وقتی راجع به آن صحبت میشود، افقی برای آن در نظر گرفته شده است و اگر با همین راهبرد بازار بدهی و سیاست پولی دولت پیش رود، سال بسیار سختی را برای بازار سرمایه پیش بینی میکنیم.
فرادید| ترس از «خواب» یکی از موضوعات برجسته در تفکر اگزیستانسیالیستی بود. نیچه به طعنه میگفت: «خوشا به حال خوابآلودگان، زیرا زود به خواب خواهند رفت». میگویند خود او حتی گاهی تلاش میکرد هر چه قدر که میتواند کمتر بخوابد.
به گزارش فرادید؛ ژان پل سارتر هم ظاهرا چنین دیدگاهی داشت؛ آنتوان روکنتن، شخصیت اصلی کتاب «تهوع»، با نوعی تحقیر دربارۀ صاحب کافهای که به آنجا میرود میگوید: «وقتی این مرد تنهاست، به خواب میرود». شخصیتی دیگر در یکی دیگر از رمانهای او نیز با وحشت به شخصی که مقابلش در قطار خوابیده و با حرکت واگن بهطور منفعلانه تکان میخورد، نگاه میکند.
انگار برای این فیلسوفان خواب به معنی نوعی زندگی کردن در غیاب خویشتن است؛ یعنی زنده بودن اما آگاه و مختار و هشیار نبودن؛ و اگر انسانیت وابسته به همین هشیاری و اختیار است، پس انگار خوابیدن چیزی «غیرانسانی» است.
خواب همچنین یادآور ناتوانی و محدودیت نهایی ماست؛ نگاه کردن به یک فرد خوابیده ما را با پایان خودمان مواجه میکند؛ با آن ساحتی که در آن تمام اشتیاقها، فکرها، آرزوها، ایدهها و خلاصه هر چیزی که نامش زندگی است، در یک تاریکی ساکت و بیانتها محو شدهاند.
مطالعه بیشتر: ساخت تار غرب تهران
اما فقط اگزیستانسیالیستها نیستند که از خواب میترسند؛ برای دکارت نیز، توقف «فکر» به معنای توقف «من» بود زیرا یکی از اصول فلسفۀ او این بود که من چیزی جز اندیشه و فکر نیستم. بنابراین برای چنین فلسفهای «خواب» واقعا چیز آزاردهندهای میتوانست باشد؛ به خصوص خوابی که در آن هیچ فکر و رویایی نباشد. چنین خوابی مثل یک شکاف گیاهی و حیوانی در زندگی انسانی ماست.
این نکتهای است که جیمز هیل در مقاله «فلسفۀ خواب: دکارت، لاک و لایبنیتس» به آن اشاره کرده است؛ او میگوید نظریۀ دکارت درباره ذهنِ اندیشنده به عنوان یک موجود قائم به ذات، اجازه نمیداد وقفهای در تداوم فکر وجود داشته باشد. بنابراین دکارت نتیجه گرفت که فکر کردن ما هرگز متوقف نمیشود، حتی در عمیقترین خوابها. اما ما هیچوقت خاطرهای از عمیقترین خوابهایمان نداریم تا بتوانیم نظریۀ دکارت را دربارۀ تداوم همیشگی فکر تایید کنیم.
به همین خاطر بود که جان لاک دیدگاه دکارت را نمیپذیرفت. او میگفت شواهد تجربی به ما میگویند که ما در خواب فکر نمیکنیم، و بنابراین دیدگاه دکارتی دربارۀ یکی بودن «من» و «فکر» غلط است. تعبیر جالب لاک اینگونه بود: «هر چُرت کوچکی میتواند بنیاد نظریۀ دکارت را بلرزاند!».
از طرف دیگر لایبنیتس به نفع دکارت استدلال میکرد و میگفت که ما در خوابِ بدون رویا هم فکر میکنیم، اما افکار ما ناخودآگاه هستند؛ شبیه به ادراکات مختلفی که در بیداری داریم بدون اینکه به آنها توجه کنیم.
تصمیم دربارۀ اینکه ما در خواب فکر میکنیم یا نه به عهدۀ شما باشد اما این بحثها به هر حال نشان میدهند که «خواب» چه دشواریها و مسئلههایی میتوانسته برای فیلسوفان پیش بیاورد.
اما با وجود اینکه خود خوابیدن (به خصوص خواب بدون رویا) برای فیلسوفان چیز ترسناک یا نامطلوبی بوده، «رویاها» در فلسفه نقش مهمتری ایفا کردهاند. یکی از مهمترین پرسشهایی که «رویا» برای فیلسوفان ایجاد میکند این است که اگر ما در عالم رویا نمیدانیم که داریم رویا میبینیم، پس از کجا معلوم که همین جهان به ظاهر واقعی ما هم یک جور رویای غیرواقعی نباشد؟ به عبارت دیگر «رویا» برای فیلسوفان عاملی برای شک کردن دربارۀ جهان بیداری بود.
رویاهای شما وقتی در حال دیدن آنها هستید، میتوانند به همان اندازه واقعی باشند که هر کاری در زمان بیداری؛ درست مثل این که الان در حال خواندن این مقاله هستید. دکارت در کتاب «تأملات» خود اشاره کرد که «هیچ نشانهی قطعی وجود ندارد که بتوانم به وضوح بیداری را از خواب تشخیص دهم». بنابراین ما با این پرسش وارد یک سفر بیپایان و جذاب در جستجوی نوعی قطعیت میشویم.
سروآباد/ برگزاری جشن وصال شیرین
مراسم جشن وصال به مناسبت گرامیداشت هفته ازدواج با همراهی ۵۰ زوج جوان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی شهرستان سروآباد در سالن اجتماعات تبلیغات اسلامی شهر سروآباد برگزار گردید.
در این مراسم ماموستا اسدی ضمن خیر مقدم به مدعوین و تشکر از ادارات ورزش و جوانان،کمیته امداد و بهزیستی در راستای برگزاری مراسم جشن وصال،سخنانی در خصوص ازدواج و تشکیل خانواده بیان کرد.
ماموستا حسینی امام جمعه شهرستان سروآباد سخنانی در بیان دو شخصیت الگوی جامعه بشری؛حضرت علی (ع)و فاطمه زهرا(س)بیان کرد و از زوجین خواست با مطالعه و تحقیق در زندگی این زوج موفق بنیاد خانواده را بنا نهند و زندگی ساده و به دور از هرگونه افراط و تفریط خود را شروع کنند.
سعیدیان،کارشناس مرکز بهداشت سروآباد هم سخنانی در رابطه با ازدواج ،دوران نامزدی ، لازمه مهارت آموزی زوجین در تمام مراحل زندگی ، درک متقابل زوجین، توجه به تفاوتهای فردی،گذشت و ...بیان کرد.
در پایان مراسم ، گروه دف نوازی به اجرای برنامه شاد و عرفانی پرداختند و با اهدای گل،لوح تقدیر،کارت هدیه و بسته معیشتی از تمامی زوجین تجلیل و قدردانی شد.
قبل از ازدواج با شریک زندگیان در خصوص فرزندآوری گفت و گو کنید
برنامه «خانه و خانواده» سه شنبه ۲۹ خرداد، با حضور دکتر انسیه محمدیاری، در ادامه مباحث دوران آشنایی پیش از ازدواج، از ضرورت آمادگی فرزندآوری و فرزندپروری قبل از ازدواج میگوید.
به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از سازمان صدا و سیما، یکی از موضوعات مهم که قبل از ازدواج باید در مورد آن به صورت شفاف گفت و گو شود، فرزند آوری و فرزندپروری است.
متین السادات فیروزی تهیه کننده این هفته برنامه «خانه و خانواده» گفت: در ادامه مباحث ضروری دوره آشنایی و قبل از ازدواج، در برنامه روز سه شنبه ۲۹ خرداد، با حضور دکتر انسیه محمدیاری، از ضرورت آمادگی فرزندآوری و فرزندپروری صحبت میشود.
گفتنی است، علاقه مندان می توانند در زمان پخش برنامه سوالات خود را از طریق شمارههای ۲۲۰۴۰۰۸۶ و ۲۲۰۵۰۰۰۹ و شماره پیامک ۳۰۰۰۰۹۰۰ مطرح کنند و پاسخ خود را از کارشناس برنامه دریافت کنند.
«خانه و خانواده» این هفته به تهیه کنندگی متین السادات فیروزی و اجرای فاطمه آل عباس از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۹:۰۰ از رادیو ایران پخش میشود.
مقالات دیگر: ظروف کرایه آجودانیه
مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت به بیان توضیحات مهمی پیرامون سهام عدالت پرداخت.
به گزارس حرف تو به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، مهدی حاجیوند، دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت گفت: همانطور که در جریان هستید آبانماه سال ۱۴۰۲ بود که شورای عالی بورس مصوبهای را مبنی بر این که مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت باید تا پایان شهریور ۱۴۰۳ برگزار شد ابلاغ کرد بر این اساس دو استان خراسان شمالی و زنجان بهعنوان پایلوت در مرحله اول انتخاب و قرار بود تا پایان سال ۱۴۰۲ مجامع آنها برگزار شود که این مهم عملیاتی شد.
مطالعه بیشتر: تعمیر سه تار غرب تهران
اینمقام مسئول در ادامه اظهار کرد: امسال هم فعلا استان گیلان مجامع خود را برگزار کرده است و در راستای تبیین و هماهنگی مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت تقریبا سازمان بورس به ۲۴ استان سفر داشته و جلسات مختلفی را در تک تک این استانها با مراجع مربوطه برگزار کرده است.
او همچنین میگوید: چند استان هم فعلا آگهی برگزاری مجمع خود را منتشر کردند و به نظر میرسد استانهایی همچون ایلام، کرمان، قزوین و استان مرکزی مجمع خود را تا پایان تیرماه برگزار کنند و سایر شرکتها نیز به محض این که اقدامات آنها نهایی شد آگهی خود را در کدال منتشر خواهند کرد تا طبق مصوبه شورای عالی بورس مجامع برگزار شود.